Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi - Yeşil Kampüs

Blog

Kendi Enerjisini Üretebilen Evler için Güneş Paneli ve Depolama Sistemleri-01.07.2021

 

Salim KARŞANBAŞ1, İhsan Emre YİĞİTER1, Gökay KOZLU1 , Eren YAVAŞ1 , Özge SAKALLI1 , Aslı SEYİT1 , Ceren KOÇ2 , Tarık Buğra AÇIKGÖZ2 , Taha Enes ŞENER2 , Ahmet Cemal GÖKTEPE2 , Furkan TURGUT2, Yrd. Doç. Dr. Fatih PİŞKİN1, Yrd. Doç. Dr. Berke PİŞKİN1, Yrd. Doç. Dr. Hayriye Serra ALTINOLUK2 Doç. Dr. Gülhan ÇAKMAK1

1 Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Muğla Üniversitesi

 2 Elektrik Elektronik Mühendisliği, Muğla Üniversitesi

 

Fosil yakıtların tükeneceğinin anlaşılması, mevcut enerji üretim yöntemlerinin çevreye verdiği zararlar, küresel ısınma, artan nüfus ile birlikte artan enerji ihtiyaçları ve enerjide dışa bağımlılık gibi nedenlerden dolayı alternatif enerji üretim ve depolama yöntemlerine ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye, güneş enerjisinden daha fazla faydalanan pek çok ülkeye göre daha fazla güneş alma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelin günlük hayatta daha etkin biçimde kullanılması için pek çok teşvikler verilmektedir.

 

Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Metalürji Malzeme Mühendisliği son sınıf öğrencileri olarak, danışmanlarımızla birlikte, güncel projeler ve gelişmelerden yola çıkarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada ülkemizin sahip olduğu coğrafik avantajlardan faydalanacak çevre dostu bir alternatif enerji üretim ve depolama sistemi tasarladık. Muğla’da ikamet eden dört kişilik bir ailenin enerji ihtiyacını hesaplayıp bölgenin güneş alma potansiyeline uygun bir adet şebekeden bağımsız (off-grid) ve bir adet hibrit sistem tasarladık. Şekil 1’de projede kullanılan ev görülmektedir.

Şekil 1. Simülasyon ve tasarımlarımızda kullanılan evin şematik görüntüsü [Meyfield 2010]

 

Sonuç olarak solar fotovoltaik paneller sayesinde güneş ışığından üretilen elektrik enerjisini bataryalarda depolayarak bir evin ihtiyacını karşılayabilecek çevre dostu bir proje çalışması gerçekleştirdik. Depolanan enerji tüketim ve üretim değerlerinin değişkenliğine bağlı olarak farklılık göstereceği için olası sorunları da irdeleyerek çözümler geliştirdik ve system tasarımıza dahil ettik.