Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi - Yeşil Kampüs

Politikalarımız

Politikalarımız

Sürdürülebilir enerji yönetimine dair politika

Madde – (1) Üniversitemizin eğitim-öğretim ve idari faaliyetlerinde enerji yönetim sistemi kurulması, işletilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanır. Bu kapsamda yürütülen enerji yönetimi süreci, ISO50001:2018 standardına uygun olarak gerçekleştirilir ve sürekli iyileştirilir.

Madde – (2) ISO50001:2018 standardına uyumlu enerji yönetim sistemimiz, yasal gereklilikler, sözleşmelerle belirlenen yükümlülükler ve teknik gereklilikleri dikkate alarak yapılandırılır ve kurumun tüm yönetim sistemleriyle entegre edilir.

Madde – (3) Enerji verimliliğini artırmak için satın alma süreçleri, enerji tasarrufunu gözeten prosedürlerle yürütülür.

Madde – (4) Her yıl çevresel etkileri azaltmak amacıyla enerji verimliliği hedefleri ve aksiyon planları oluşturulur, bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik araştırmalar yapılır ve enerji verimliliği projeleri geliştirilir.

Madde – (5) Ofis bilgisayarları, yazıcılar, tarayıcılar gibi ofis ekipmanları ve aydınlatma ile iklimlendirme cihazları kullanılmadıklarında kapalı tutulur ve uyumlu tüm cihazların güç yönetimi özellikleri etkinleştirilir.

Madde – (6) Bina inşası ve işletmesinde, enerji verimliliğini artırmaya yönelik uluslararası en iyi uygulamalara mümkün olduğunca uyulması hedeflenir. Yeni binaların tasarımında, yaşam döngüsü boyunca enerji performansını göz önünde bulunduran ve enerji ölçme-izleme sistemlerini destekleyen yaklaşımlar teşvik edilir. Kampüs içindeki aydınlatma elemanları, bütçe ve zaman kısıtları doğrultusunda enerji verimli teknolojilerle yenilenir; aydınlatma seviyeleri kullanıcıların konfor ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde belirlenir.

Madde – (7) Bütçe ve zaman kısıtlarının elverdiği ölçüde bina ve mekanik sistemlerin enerji ihtiyaçları kampüs içi üretimden sağlanır. Güneş (termal ve fotovoltaik), rüzgâr, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları ve kojenerasyon ile enerji geri kazanımı yöntemlerinden yararlanılır.

Madde – (8) Enerji yönetimi faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla enerji yönetim ekibi kurulur ve enerji verimliliği bilincini artırmak için eğitim programları oluşturulur.

Madde – (9) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bu politika kapsamında faaliyeti olan tüm alt birimlerin yöneticileri ve Üniversitenin bağlı birimlerinin Üst Yöneticileri, Üniversitenin enerji yönetimi konusundaki faaliyetlerinin bu politika çerçevesinde belirtilen doğrultuda sürdürülmesini ve sürekli iyileştirilmesini sağlamayı taahhüt eder.

 

Kâğıt, köpük / plastik / alüminyum tek kullanımlık ürünler ve plastik çantaların Kampüs içinde tüketiminin sonlandırılmasına yönelik politika

Madde – (1) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kampüsü içindeki kantin, restoran ve büfelerde çevre dostu olmayan, kullanım ömrü kısa köpük /plastik/alüminyum tabak, çatal, kaşık, bıçak gibi tek kullanımlık ürünler kullanılamaz ve satışı yapılamaz (Salgın hastalık gibi zorunlu haller dışında).

Madde – (2) Çevreye ve insan sağlığına zararı olmayan kapların kullanılması için üniversite personeli ve öğrencilerine bilgilendirici ve teşvik edici eğitim verilir.

Madde – (3) Her birim, çalışanlarını ve öğrencilerini kendi yeniden kullanılabilir termos bardak ve saklama kaplarını ve bez çantalarını kullanmaları için teşvik eder.

Madde – (4) Yazışmalar “Elektronik Belge Yönetim Sistemi” üzerinden yapılır ve resmi olmayan yazışmaların ya da belgelerin çıktılarında çift taraflı çıktı alınır.

Madde – (5) Öğrenciler ile paylaşılacak ders dokümanları Üniversitemizin Ders Yönetim Sistemi veya diğer çevrimiçi yöntemler ile paylaşılır. Öğrencilerin minimum çıktı alma ihtiyacı duyacağı şekilde dersler işlenir.

Madde – (6) Üniversite içinde yapılacak toplantılarda, tek kullanımlık pet şişeler yerine, yeniden kullanılabilir ve doldurulabilir ürünler ile yiyecek, içecek servisi yapılır(Salgın hastalık gibi zorunlu haller dışında). 

 

Su tüketiminin azaltılması ve su ihtiyaçlarının yenilenebilir kaynaklarla sağlanmasına dair politika

Madde – (1) Su tesisatlarının düzenli bakımları yapılarak kaçakların tespiti ve onarımı sağlanır.

Madde – (2) Gri su sistemlerinden faydalanarak kampüs içi su tüketiminde su tasarrufu sağlamak için gerekli çalışmalar yapılır.

Madde – (3) Su sarfiyatını azaltacak muslukların kullanılması ve tercih edilmesi için gerekli çalışmalar yapılır.

 

Sürdürülebilir ulaşımın sağlanmasına yönelik politika

Madde – (1) Kampüs içindeki trafik işleyişi yaya önceliklidir. Yaya yollarının ve kaldırımların güvenli, konforlu ve engelli dostu olması yönünde gerekli iyileştirme çalışmaları yapılır.

Madde – (2) Bisiklet ve diğer sıfır emisyonlu araçların kampüs içindeki kullanımının yaygınlaştırılması için gerekli altyapı iyileştirmeleri gerçekleştirilir.

Madde – (3) Kampüs içindeki özel araçlar için uygulanan park yerini kısıtlamak ve sınırlamak amacıyla fiziki düzenlemelerin yapılması yönünde gerekli çalışmalar yapılır.

Madde – (4) Üniversite personeli ve öğrencilerine yönelik sürdürülebilir ulaşım ile ilgili olarak bilgilendirici ve teşvik edici etkinlik düzenlenir.

Madde – (5) Kampüsteki özel araç kullanımını azaltmaya yönelik etkin önlemler belirlenir ve uygulanır.

Madde – (6) Kampüsteki toplu taşımayı geliştirmeye yönelik olarak paydaş kuruluşlarla iş birliği yapılır ve toplu taşıma hizmet kalitesinin kampüs için arttırılması sağlanır.

 

Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Politikasına ulaşmak için tıklayınız.